Familiehund
DOBERMANN SOM FAMILIEHUND
Det kan sagtens være, at en Dobermann egner sig særligt godt til en bred vifte af sport og brugshundearbejder. Det betyder dog ikke, at en Dobermann ikke også er en formidabel familiehund.
En Dobermann er nemlig et loyalt og kærligt kæledyr, der spreder en masse glæde og tryghed rundt omkring i mange hjem. En Dobermann er en meget populær familiehund og ikke uden grund. En veladapteret, social og aktiveret Dobermann, er både børnevenlig, rar og omgængelig – og den værner om sin familie.
Dog er det vigtigt at man er bevidst omkring racens generelt høje energiniveau (særligt i løbet af det første til andet år af hundens levetid) og behov for mental stimulering. Ønsker du derfor en Dobermann som familiehund, skal du overveje forinden, om du er i stand til at give den dette, samt tale med en kyndig opdrætter om at det er dette formål som du ønsker hunden til. Herefter vil du og opdrætteren sammen kunne finde det rigtige match til dig og din familie, og du undgår en hund fra de mere brugshundedomineret blodslinjer.
En Dobermann er en af de mest intelligente og kraftfulde hunderacer. Derfor kræver det ligeledes en særlig indsats, hvis du vil have den som familiehund. Hunden tilpasser sig hurtig familiens dagligdag, den er intelligent, lærevillig og let at pleje.
Der skal dog ikke lægges skjul på, at hundens personlighed 100% grundlægges i opdragelsen af den individuelle hund. Det er derfor vigtigt, at du tager hånd om din nye hvalp, hvis du ønsker at have en Dobermann som familiehund, og at du lægger en stor og seriøs indsats i opdragelsen.
Ønsker du at din Dobermann skal fungere som en alsidig familiehund der kan omgås alle, så er det vigtigt at du fra tidlig hvalp socialiserer hunden så meget som muligt. Luft eventuelt din hund i de danske hundeskove (download f. eks app’en ”Hundeskove”, og find de hundeskove som er nærmest dig). Der er mange dejlige hundeskove hvor man lufter hundene sammen og derved opnår din hund en social adfærd som gavner både dig, din familie og hunden selv.
Der er dog ingen garanti for at alle hunde i en hundeskov er lige godt opdraget og/eller trænet, så hvis du har bekymringer ift. dette, så bør du i stedet sørge for at hunden starter til hvalpetræning, hvilket anbefales uanset hvordan du ellers vælger at socialisere den. Selv hvis du ikke ønsker at anvende din nye Dobermann til træning/brugshundearbejde på længere sigt (her kan de være en stor fordel at opsøge brugshundeklubberne og træne her fra starten af, da de forstår sig bedst herpå), så bør hunden ikke desto mindre – i lighed med alle andre hvalpe/hunde – blive tilmeldt hvalpetræning allerede når den er 10-12 uger gammel. Den helt unge hvalp er meget modtagelig for nye indtryk, og derfor er det vigtigt, at den tidligt kommer ud blandt andre hunde og mennesker og får et tillidsfuldt forhold til sin omverden. Du kan besøge Dansk Kennel Klubs hjemmeside HER og finde en liste over hvor der afholdes hvalpetræningshold i hele landet.
Når du møder mennesker på gaden under hundens opvækst, så få andre mennesker til at hilse på din hund, det er især her vigtigt at du udviser en sjælelig ro som gør at hunden ikke får unødvendige nervøse trækninger. Er du nervøs så kan du være sikker på at din Dobermann mærker det, og dermed går i forsvar for dig. Dette undgås ved at du bevarer en vis ro, overblik og at du har kontrol over situationen.
En Dobermann er ikke for usikre eller nervøse mennesker, især dem som er usikre på hvem der bestemmer etc., med mindre man formår at sætte dette til side i samværet med hunden. Ligeledes opfatter en Dobermann hurtigt sin ejers sindstemninger qua racens høje intelligens og den kan nemt blive påvirker heraf. Uanset hvor kærlig og loyal en Dobermann så end er, så kan det hurtigt ende med at den tager styringen i hjemmet i sådanne tilfælde.
En Dobermann er en af de mest intelligente og fysisk kraftfulde hunderacer.
Dobermannen har brug for en retningsbestemt ejer som leder og guider den på rette vej.
Det kan blive en katastrofal cocktail hvis man er nervøs og ønsker en Dobermann til at beskytte sig, da hunden kan risikere at blive fjendtlig stillet overfor alt og alle da sådan en situation risikerer at fremprovokere dens vagtindstinkt på en uhensigtsmæssig måde.
I udpræget grad kan du forme en Dobermann i enhver retning. En Dobermann kan ligeså vel være den kærligste og mest loyale hund du kan forestille dig, såvel som den (i de forkerte hænder) kan vokse op til at blive en aggressiv og – til tider – en farlig hund for sine omgivelser.
Det hele kommer an på dig og hvordan du ønsker din Dobermann skal opføre sig.
Sådan er det i det hele taget med mange hunde, men når det gælder en Dobermann så skal du være ekstra opmærksom på hvordan du opdrager den.
Der skal ikke herskes tvivl om at en Dobermann fungerer bedst som familiehund hvis den bliver aktiveret enten i form af for eksempel sport, brugshundesport, agility, lydigheds arbejde etc.
En Dobermann’s temperament
En Dobermann kendetegnes ved at være en intelligent, stærk, arbejdsvillig og lydig hund.
En Dobermann er en adræt og frygtløs hund, med et stærkt instinkt til at beskytte alt, hvad den ser som værende dens “hule” eller “flok”. Det kan være et hus, en bil, ejendele og dens familiemedlemmer.
En Dobermann’s særlige egenskaber kan bidrage til et utroligt stærkt bånd mellem hund og ejer, hvis der som tidligere nævnt bliver værnet om dette.
En anden vigtig faktor for, hvordan en Dobermann’s temperament som voksen bliver, er genetik. Opdragelse og genetikken går hånd i hånd.
Den ideelle Dobermann har en personlighed, der er kendetegnet ved at være vågen og frygtløs i beskyttelsen af dens familie og hule. Samtidig skal den være kærlig, loyal og ikke aggressiv indenfor det hjemlige miljø eller over for andre, den kan mærke er velkomne i ejerens omgivelser. En Dobermann er altid meget årvågen – de er evig og altid på vagt for at beskytte dens hjem og familie.
Vigtig info
På mødet med DKKs BHU i går blev det meddelt, at man alligevel indfører det nye program pr. 1/1-25.
Oversættelsen kan ikke nå at blive klar, men dele af den vil blive oversat og offentliggjort.
Vi afventer mere fra DKK, og vil dele oversættelse/ændringerne så snart vi har materialet.
På mødet med DKK i går blev det ligeledes oplyst at skud forsvinder fra Beg. B.
På opfordring ændre man også sporet i Beg. AB, så det nu udføres i 5 meter line, lige som i den nye IGP1.
DKKs IFH DM 11-12 okt 2025
DKKs IGP3 DM 12-13 april 2025
Dansk Dobermann klub var repræsenteret til mødet af Hanne Lundahl og Lene Andersen